Resepi Pau dengan cara yang paling ringkas

Resepi pau ini adalah yang paling mudah bagi yang baru mempelajari cara-cara membuat pau. Sebelum ini saya asyik ikut resepi melalui internet dan mengkaji berulang kali dengan membuat dalam kuantiti sedikit bagi melihat hasil yang paling mudah bagi yang baru ingin membuat pau.


BAHAN-BAHAN A:

500GM TEPUNG PAU
1 PACK YIS / 2 sudu teh yis
2 SUDU MAKAN GULA
1/4 sudu teh garam


 BAHAN-BAHAN B:

230 ML AIR SUAM ATAU SUSU SEGAR SUAM
2 SUDU MAKAN LEMAK SAYUR
1 SUDU TEH BREAD SOFTENER

CARA-CARA

CAMPURKAN SEMUA BAHAN A DAN PASTIKAN SEBATI. LEPAS ITU AMBIL SUSU/AIR  SUAM DAN TUANGKAN KE BAHAN TERSEBUT PASTIKAN JANGAN KURANG AIR SEMASA MENGULI TEPUNG TERSEBUT BIAR MELEKIT SEDIKIT. GAUL SEHINGGA MENJADI DOH. SETELAH ITU LETAK LEMAK SAYUR DAN BREAD SOFTENER DAN ULI LAGI SEHINGGA TEPUNG TAK MELEKIT. LEPAS TEPUNG SIAP, PASTIKAN TUTUP DENGAN PLASTIK DAN AMBIL KAIN BASAH SUAM DAN LETAK DIATAS PLASTIK TERSEBUT. BIARKAN SELAMA SEJAM. SELEPAS SEJAM, TEPUNG AKAN MENJADI 2 KALI GANDA BESARNYA DAN BOLEH LAH DI BULATKAN  TANPA INTI ATAU MENGIKUT SUKA ANDA. PASTIKAN ANDA REHATKAN PAU YANG TELAH SIAP DENGAN INTI SELAMA 30 - 40  MINIT BARULAH PAU TERSEBUT BOLEH DIKUKUS.



SEKIAN SELAMAT MENCUBA

Comments

Popular Posts