Coto Makasar simple dan lazat
SAMBAL COTO MAKASAR:-
Bahan:- 5 labu bawang merah (dikisar)
5 sudu makan cili padi (dikisar)
5 sudu makan kacang soya masin/taucu (dikisar)
minyak masak secukupnya
cara penyediaannya:-
panaskan minyak masak kemudian masukkan bawang merah yang telah dikisar. Setelah bawang tersebut sudah wangi masukkan taucu dan gaulkan dan biarkan 2 minit. Akhir sekali masukkan cili yang telah dikisar juga dan gaul hingga sebati. Masak sehingga keluar minyaknya. Setelah itu bolehlah diangkat.
COTO MAKASAR:-
Bahan-bahannya:-
Bahan A:
1/2 kg daging lembu
1/2 kg tuala perut lembu
1/2 kg urat lembu
1/4 kg hati lembu
1/4 kg paru
1/4 cawan beras
Bahan B1:
7 labu bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inchi halia
(kisar semua bahan B1)
Minyak masak secukupnya
Bahan B2:
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
3-4 biji bunga cengkih
Bahan C:
1/2 kg kacang tanah (dikisar halus dan biasanya selepas goreng kacang saya terus kisar dengan air bersama 1 sudu teh serbuk kunyit)
cara penyediaan:-
- Rebuskan kesemua bahan A sehingga empuk kemudian toskan dan potongkan mengikut kesusuaian anda. JANGAN BUANG AIR REBUSAN BAHAN A
- panaskan minyak kemudian masukkan semua bahan B1 dan B2. Tumis sehingga kelihatan kekuningan dan bau wangi. Setelah itu angkat dan kisarkan kesemuanya lagi bersama kacang dan serbuk kunyit lagi
- Ambil air rebusan bahan A tadi dan masukkan kesemua bahan yang ditumis dan dikisar semula bersama kacang tadi kemudian masakkan sehingga didih.
Bahan penyediaan:-
Daun bawang
Daun sup
Bawang merah goreng garing
limau
p/s Bagi menyempurnakan masakkan anda pastikan anda campurkan gula sedikit atau boleh juga mengantikannya dengan MSG. (jika anda menggunakan gula jangan berlebihan sehingga terasa manis. sekian mencuba............
Comments
Post a Comment