Sweet and sour chicken

 

Bahan-bahan A


500gm isi ayam (potong dadu)
2 ssudu makan tepung jagung
2 biji putih telur
1 sudu teh baking powder
 sedikit garam
 tepung gandum
 minyak masak untuk mengoreng
cara-cara

pukul putih telur dan kemudian masukkan kesemua bahan A kecuali tepung dan garam. gaul hingga rata dan perap selama 1 jam.  Campurkan tepung dan garam kemudian salutkan ke perapan ayam tadi dan goreng sehingga kuning keemasan.

Bahan B

2 biji bawang merah (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji lada bulat hijau (potong dadu)
1 biji lada bulat merah (potong dadu)
1 biji lada bulat kuning (potong dadu)
1 tin kecil nenas (potong dadu)
1 cawan sos tomato (potong dadu)
2 sudu makan sos lemon
2 biji bawang besar (potong dadu)
1 biji lobak merah (potong dadu)
200ml air
sedikit perasa/msg
4 sudu besar minyak masak

Cara Cara

Panaskan minyak kemudian masukkan bawang putih dan merah. Setelah naik bau masukkan kesemua bahan yang telah dipotong dadu sehingga masak. Kemudian masukkan sos lemon dan sos tomato, gaul dan kemudian masukkan air. Akhir sekali masukkan perasa. Setela dibiarkan selama 1 minit masukkan ayam yang telah dimasak tadi dan gaulkan hingga rata kemudian bolehlah dihidangkan.

Comments

Popular Posts