Resepi fresh cream cake fruit






Fresh cream cake fruit

Bahan Untuk kek:-

6 biji kuning telur (grade AA)
40g gula halus
100g minyak jagung 

4 sudu makan air/susu segar
2 sudu teh esen vanilla
180g tepung kek

Bahan untuk Cream:


Whipping Cream
Buah-buahan coktail dalam tin (ikut citarasa masing-masing)

1 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara
 
1. Pukul telur serta gula sehingga kembang dan berkrim
2. Campur minyak jagung dan susu, gaul.
3. Campur tepung kek dan gaul rata jangan tergaul setakat tepung tergaul dan tidak berketul. ( pastikan gaul sedikit demi sedikit dan ayak sebelum di campurkan bagi mengelakkan daripada tepung berketul)
4. setelah itu tuangkan ke acuan yang telah dilapik dengan baking paper
5. Hentakkan acuan yang berisi adunan tersebut beberapa kali agar tidak ada ruangan udara dalam kek tersebut.
6. masukkan kedalam oven dengan 155c (pastikan oven telah dipanaskan dalam 20 minit sebelum itu.



Cara menyediakan cream hiasan:-


pukul whipping cream pada kelajuan maximum sehingga kembang kemudian masukkan susu segar dan esen vanilla. setelah itu hiaslah pada kek mengikut idea sendiri berserta buah-buahan. 

Selamat mencuba!!!!!!!!!!!

Comments

Popular Posts